Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Φωτογραφίες από Κερατέα


Κ. Καρτάλης: Αναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και πιστωτές


Γράφει: magnesianews.gr
29/03/2011, 19:10Θετική εξέλιξη η κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές (Φ.Ε.Κ. 1/Α/4.1.2011), σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος.


Με τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται έως την 30 Ιουνίου 2011 η απαγόρευση πλειστηριασμών που έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2010 (σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 3858/2010) για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.


Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους δανειολήπτες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν τη καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.


Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, παρατάθηκε μέχρι 30 Ιουνίου 2011 (έληγε στις 3 Φεβρουαρίου 2011) η απαγόρευση πλειστηριασμών που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ανεξαρτήτως ποσού της απαίτησης.

Κ. Καρτάλης: Δέσμευση Τ. Μπιρμπίλη
για περιβαλλοντική επιθεώρηση
στην Κάρλα και Πηνειό
Με αφορμή τις εξελίξεις για το θέμα της λίμνης Κάρλας ο Κ. Καρτάλης δήλωσε «Θεωρώ θετική εξέλιξη τη δέσμευση της Υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής επιθεώρησης στη λίμνη Κάρλα και στον ποταμό Πηνειό. Ακόμα και τώρα μπορεί να εντοπιστούν οι λύσεις που είναι αναγκαίες για τη θωράκιση της ποιότητας του λιμναίου οικοσυστήματος.

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Θεωρώ θετικό επίσης ότι θα ελέγχονται συστηματικά οι παρόχθιες πηγές ρύπανσης.» Παράλληλα στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (29.3) κατά τη συζήτηση του θέματος «Ποιότητα πόσιμου νερού», ο Κ. Καρτάλης έθεσε το θέμα της Κάρλας προς τους προσκεκλημένους εισηγητές, τον Καθηγητή Θ. Λέκκα και Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και τον Πρόεδρο της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης Μιχ. Ταμήλο.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θεωρεί εσφαλμένη την παροχέτευση ακόμα και επεξεργασμένων λυμάτων σε λιμναία οικοσυστήματα Ο κ. Ταμήλος σημείωσε ότι η λίμνη Κάρλα δεν αντέχει ακόμη και τα 30 BOD (πρόκειται για τη σημαντικότερη παράμετρο μέτρησης της ισχύος της οργανικής ρύπανσης) που δεν θα πρέπει να ξεπερνώνται από τα λύματα των βιολογικών καθαρισμών. Επισημαίνεται ότι στη λίμνη Παμβώτιδα τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων καταλήγουν σε μία τάφρο εκτός λίμνης και στη συνέχεια παροχετεύονται στον ποταμό Καλαμά.

«Όχι μόνο δεν δικαιούται να ομιλεί, αλλά έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», ο Κ. Καρτάλη.

Εσωκομματική η μόλυνση;
Οψιμο ενδιαφέρον, το οποίο εγείρει ανησυχία για τις επιλογές χειρισμού από εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου ενός μείζονος σημασίας ζητήματος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, από τον βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Την ώρα που τα «καμπανάκια» για τη ρύπανση του Πηνειού και κατά συνέπεια της Κάρλας δεν έχουν πάψει να χτυπάνε -προσφιλής άλλωστε φράση του Κ. Καρτάλη σε αναφορές του για την υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα- ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος βρήκε τον «ένοχο» της ρύπανσης: τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Λάρισας.
Βρήκε όμως και τον «συνένοχο», δηλαδή την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από δημοσιεύματα του «Τ» για χιλιάδες νεκρά ψάρια στον ταμιευτήρα, εξέδωσε παραπλανητικό πόρισμα, σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, προκαλώντας ακόμη και την αναβολή περιβαλλοντικής επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος!
Τι μεσολάβησε άραγε το τελευταίο τετράμηνο, το οποίο οδήγησε όψιμα τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος να μιλήσει για πόρισμα-παραπλάνηση και να υποδείξει ως υπαίτιο της ρύπανσης τον Βιολογικό Καθαρισμό Λάρισας, όταν ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει για μια λίμνη που δέχεται ρύπανση από σημειακές και διάχυτες πηγές, αλλά και από τα νερά του Πηνειού;
Τοπικοί πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκφράζει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιδείξει πρακτικά αποτελέσματα ως πρόεδρος, άλλωστε, της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με τη σωτηρία του Πηνειού και της λίμνης Κάρλας, να έχουν σημάνει τα εσωκομματικά πυρά, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2011, μετά από ένα μήνα... σιγής ιχθύος για τη μαζική θανάτωση ψαριών στον ταμιευτήρα της Κάρλας, με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου καλούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει άμεσα αναλυτική περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη.
Τρεις μήνες αργότερα «αποκαλύπτει» -για ποιο λόγο άραγε- ότι η περιβαλλοντική επιθεώρηση αναβλήθηκε εξαιτίας του πορίσματος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Ούτε όμως σε εκείνη την παρέμβαση, ούτε σε καμία άλλη -ακόμη και στα εγκαίνια λειτουργίας των αντλιοστασίων της Κάρλας, όταν διαγκωνιζόταν για να φωτογραφηθεί και λίγο έλειψε να ρίξει κάμεραμαν τηλεοπτικού σταθμού μέσα στη λίμνη- ο Κ. Καρτάλης είχε μιλήσει για τις επιπτώσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Λάρισας.
Εάν υπήρχε μέχρι πρότινος άγνοια για τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων που θα φέρνουν ποσότητες υδάτων από τον Πηνειό στην Κάρλα, καθώς και για τον αποδέκτη των λυμάτων του Βιολογικού του γειτονικού νομού, τότε μόνο ως επικίνδυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ιδίως στην περίπτωση που συντρέχουν οι σοβαροί, όπως ο ίδιος τους παρουσιάζει, λόγοι ανησυχίας για το οικοσύστημα της Κάρλας και του Παγασητικού.
Αλλά και στην πρώτη συνεδρίαση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το περιβάλλον ο Κ. Καρτάλης δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ακόμη και η εξαγγελία του για επίσκεψη - αυτοψία στη λίμνη Κάρλα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2011 και η ευρεία σύσκεψη που επρόκειτο να ακολουθήσει με τοπικούς φορείς αποδείχθηκε ανεκπλήρωτη.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για την αναβολή της αυτοψίας, την προσδιόρισε χρονικά πλέον μέσα στον Απρίλιο, «ώστε να ελεγχθούν όλες οι πηγές που επιβαρύνουν τη λίμνη Κάρλα και να ληφθούν από τώρα τα μέτρα εκείνα που θα την καταστήσουν μια ζωντανή λίμνη», όπως ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής παραδέχεται, δηλαδή, ότι παρά τους σοβαρούς κινδύνους δεν έχουν ελεγχθεί έως σήμερα οι πηγές επιβάρυνσης της υπό ανασύστασης λίμνης. Όταν μάλιστα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν το 2002 οι περιβαλλοντικοί όροι της Κάρλας προέβλεπε τη σύσταση δικτύου ελέγχου παρακολούθησης της εισροής υδάτων στη λίμνη. Αίτημα το οποίο κατ’ επανάληψη έθετε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η ηγεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δίχως να συναντά τότε τη συμπαράσταση του βουλευτή.
«Όχι μόνο δεν δικαιούται να ομιλεί, αλλά έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», σχολίαζαν κύκλοι της πρώην νομαρχιακής αρχής, που δέχθηκαν αναίτια, όπως έλεγαν, τις βολές του Κ. Καρτάλη.
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/35113/-.aspx 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου