Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Αυτοκράτορες και … Αλανοί…!


Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, Χειμώνας του 1004 μ.Χ. Το Παλάτι των Βλαχερνών έχει σήμερα φορέσει τα γιορτινά του. Παρά το γεγονός ότι η αυτοκρατορία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση αρκετά χρόνια τώρα και οι διαρκείς επιθέσεις των άγριων πολεμικών φυλών του Βορρά, έχουν καταπονήσει τις δυνάμεις της, η σημερινή μέρα είναι το γεγονός της χρονιάς. Ο Αυτοκράτορας πρόσφατα επέφερε συντριπτικό πλήγμα στους Βουλγάρους, κατά την εκστρατεία του εναντίον τους, ενώ και στην Ανατολή, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του, κατά των Αράβων, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ο πόλεμος δεν έχει ακόμα τελειώσει και παρά το γεγονός ότι οι εμπορικοί δρόμοι έχουν προσωρινά ανοίξει, τίποτε δεν αποκλείει νέες περιπέτειες στην ταραγμένη παραμεθόριο της Αυτοκρατορίας. Σήμερα όμως δέχεται επισκέψεις. Δέχεται πρεσβείες εθνών και πολεμάρχων της περιφέρειας της αχανούς έκτασης που ορίζει η Σημαία του, ηγέτες που του προσφέρουν πλούσια δώρα, υποβάλλουν τα σέβη τους, και άρχοντες μακρινών χωρών που επιζητούν την εύνοια του για τους ίδιους και τους λαούς τους. Άλλοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν συνθήκες ειρήνης και άλλοι να δηλώσουν υποταγή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμαχία του….
Βρίσκονται στο πολυώροφο παλάτι αντιπρόσωποι των Σλαβικών Φυλών του Βορρά, Σέρβοι, Βούλγαροι, και Ρώς, οι πολέμαρχοι των Σκυθών της Μαύρης Θάλασσας, και των άγριων Καυκάσιων, των Πετσενέγκων και των Αβάρων, εκλεπτυσμένοι εμίρηδες των ατίθασων Αράβων και των Περσών από την Ανατολή. Στο βάθος ξεπροβάλλουν οι πρέσβεις των Ιταλικών Πόλεων της Βενετίας, της Γένουας και της Πίζας με την τραγουδιστή λαλιά, ενώ πιο πίσω καταφθάνουν οι Φράγκοι, οι Γερμανοί, και οι Ίβηρες άρχοντες, με τις πλουμιστές στολές τους και τη πολυπληθή συνοδεία τους.
Καθισμένος στον χρυσό θρόνο του, περιστοιχισμένος από τους Βαράγγους φρουρούς του – θεόρατοι άνθρωποι που το παρουσιαστικό τους, αλλά κυρίως ο μακρύς Δανέζικος πέλεκυς που φέρουν, εμπνέει φόβο – πίνει γλυκό κρασί από τη Σάμο και γεύεται τους καρπούς της πλούσιας γης της αυτοκρατορίας του, καθώς υποδέχεται τους . «υψηλούς» προσκεκλημένους του, αν και ο Κουροπαλάτης, με ένα μειδίαμα παρατηρεί, ότι ο Αυτοκράτορας είναι κάπως βαριεστημένος, καθώς είναι υποχρεωμένος να τηρεί ευλαβικά το πρωτόκολλο . υποδοχής ξένων αντιπροσωπειών.
  • Χμμμ, των Ξένων Αντιπροσωπειών.. Αυτοί οι βάρβαροι, αυτοί οι ανύπαρκτοι, μια δράκα δήθεν σπουδαίων, ηγέτες και εκπρόσωποι παρηκμασμένων εθνών και πολέμαρχοι μερικών χιλιάδων άπλυτων πλιατσικολόγων, που τους ονομάζουν στρατούς, είναι οι ξένες αντιπροσωπείες που δέχομαι; Οι Κλιβανάριοι και οι Κατάφρακτοι του στρατού της Αυτοκρατορίας θα μπορούσαν να τους σαρώσουν όλους μονομιάς, όπως το δρεπάνι τον ξανθό μίσχο του σταριού. Λίγα υπέρπυρα από το αυτοκρατορικό ταμείο και οι πύλες των πόλεών τους, θα άνοιγαν μονομιάς στο κουδούνισμα των χρυσών νομισμάτων στο βελούδινο πουγκί. Η αναγγελία της άφιξης των Δομέστικων και των Δρουγγαρίων μου, στα σύνορα των χωρών τους, θα ήταν αρκετή για να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε σκέψη αντίστασης και να εκλιπαρήσουν για έλεος. Τολμούν και ζητούν τη συμμαχία μου.! Οι ελάχιστοι αυτοί, ζητούν την συμμαχία μου.! Ω, ναι, ναι, θα σας τη δώσω καλοί μου φίλοι, θα σας τη δώσω, μην αμφιβάλετε για αυτό.! Αλλά θα σας υπαγορεύσω εγώ τον τρόπο! Θα σας πω εγώ πως θέλω να γίνει. Χμμμ, είναι και οι Αλανοί εδώ… Με τον πρωτότοκο γιό του Αλανού ηγεμόνα. Δέκα σεντούκια χρυσά για να τον εξαγοράσω… πήγαν στράφι… Ο γιός του ομως… Θα ήταν καλός όμηρος.. Μπορεί να κάνει καριέρα στην Αυλή. Ποιος ξέρει, ίσως σύντομα να διαδεχτεί τον γηρασμένο πατέρα του. Μπορεί να τον βοηθήσω. Ναι, ναι, θα τον βοηθήσω. Ίσως με χρήματα…ίσως με μισθοφόρους, στρατό και συμβούλους…. Θα πρέπει να συζητήσει ο Πρωτονοτάριος τα σχετικά με την Ομηρεία του… Θα δούμε., θα δούμε..!-

Η μουσική διέκοψε τις σκέψεις του. Έπιασε το χρυσοποίκιλτο ποτήρι του και συνέχισε να πίνει μεγάλες γουλιές από το ανέρωτο γλυκό κρασί του. Γύρισε γύρω του, μόνο για να πέσει το βλέμμα του στους κοκκινοτρίχηδες Βαράγγους της φρουράς της κεντρικής πύλης της Μεγάλης Αίθουσας, που κάτι έλεγαν δυνατά στη βάρβαρη γλώσσα τους, και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, εξακολούθησε να χαζογελάει σε ξένους ανθρώπους που δεν ήξερε και μάλλον, δεν τον ενδιέφερε να μάθει..

..Γερμανία, Βερολίνο, Χειμώνας του 2011 μ.Χ. Η Έδρα της Καγκελαρίας έχει φωταγωγηθεί, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι Σημαίες της Ελλάδος, της Ε.Ε. και της φιλοξενούσας Γερμανίας, με τον περήφανο μαύρο αετό του θυρεού της να κυματίζει στο απαλό, ψυχρό αεράκι της μεγαλούπολης, ενώ το τιμητικό Άγημα της Bundeswehr έχει παραταχθεί για να αποδώσει τις δέουσες τιμές στον Έλληνα Πρωθυπουργό που μεταβαίνει για διαβουλεύσεις με την Καγκελάριο, πάνω στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης και της αντιμετώπισης της σοβούσας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στη πόρτα τον αναμένει η Καγκελάριος, η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να αστειευτεί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την συνάντηση και την ρωτούν πεισματικά και ειρωνικά, πόσα νησιά πρέπει να πουλήσουν οι Έλληνες για να ξεχρεώσουν τους Γερμανούς φορολογουμένους…
Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης και κάθε απόφαση για το μέλλον της και τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτή, περνούν από το Βερολίνο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνεχιστής και διάδοχος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, κομίζει τη δέσμευση της χώρας για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και διαβεβαιώσεις προς τη Καγκελάριο και τους αξιωματούχους της κυβέρνησής της, ως προς πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου που πρόστατα υπέγραψε η κυβέρνήσή του με την Τρόϊκα. Ήδη από την Αθήνα είχε δηλώσει ότι «Προσμένουμε στη στήριξη των φίλων και εταίρων μας Γερμανών και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον Γερμανικό Λαό, ότι δεν ζητούμε δώρα, μόνο πολύτιμο χρόνο για να σας ξεπληρώσουμε, τόσο για το κεφάλαιο όσο και τους τόκους».
Το πρόγραμμα της Καγκελαρίας είναι βαρύ. Εν μέσω κρίσης, έχει ήδη προγραμματιστεί για αύριο και η άφιξη του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, ενώ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας και η Πρωθυπουργός της Εσθονίας θα βρεθούν στο Βερολίνο λίγο πριν την εαρινή Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητήσουν…
Σας θυμίζει κάτι απο παλιά; Μάλλον ναι…
Μόνο που τώρα βρισκόμαστε στη θέση των … Αλανών!

Ierofantishttp://www.antinews.gr/2011/02/26/87792/#more-87792

Όλα τα πιόνια της λιβυκής σκακιέρας


Λίβυος σε στρατιωτική εγκατάσταση που κατέλαβαν διαδηλωτές

Σε αντίθεση με τη Τυνησία και την Αίγυπτο, στην Λιβύη δεν είναι ο στρατός αυτός που κρατά την ισορροπία των δυνάμεων στα χέρια του.
Αντ αυτού, υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο παραστρατιωτικών ομάδων, επαναστατικών επιτροπών, φυλών, ξένων μισθοφόρων, και αφοσιωμένων υποστηριχτών του Καντάφι.
Ο στρατός της Λιβύης είναι μικρός και αδύναμος, σχεδόν συμβολικός, με μια συνολική δύναμη 40.000 ελλιπώς εκπαιδευμένων και φτωχά εξοπλισμένων ανδρών. Αυτή ήταν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή του Καντάφι, για να αποφύγει κάποιο τυχόν πραξικόπημα, όπως αυτό που έφερε τον ίδιο στην εξουσία το 1969.
Έτσι, η πρόσφατη αυτομόληση κάποιων στρατιωτικών μονάδων, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το καθεστώς. Όχι μόνο μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς τη συνδρομή τους, αλλά όπως είδαμε, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και τα Μινγκ εναντίον τους.
Τότε ποιος είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης του κανταφικού καθεστώτος; Ποιος του επιτρέπει να επιβιώνει, όταν άλλοι δικτάτορες της περιοχής ανατράπηκαν;

Όπως και οι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, έτσι και η Λιβύη διαθέτει μια πανίσχυρη μυστική αστυνομία.
Αν θυμηθούμε την περιβόητη Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας, και τη Ρουμανική Σεκουριτάτε του Τσαουσέσκου, τότε θα καταλάβουμε τι ισχύει σήμερα και στη Λιβύη.
Ο κόσμος φοβάται τη μυστική αστυνομία και δύσκολα εκδηλώνεται. Ακόμη και κάποιοι από τους γιους του Καντάφι δούλεψαν για αυτήν, ενώ σήμερα ο πιο σημαίνων αρχηγός της είναι ο γαμπρός του Καντάφι, ο Abdullah Senussi. Πρόκειται για έναν σκληροπυρηνικό τραμπούκο, που μάλλον είναι και ο υπεύθυνος για τα πρόσφατα σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον των διαδηλωτών, κυρίως στη Βεγγάζη. Όσο αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να συμβουλεύει τον Καντάφι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να δούμε τη παραίτησή του.
Στη Λιβύη δρουν και αρκετές παραστρατιωτικές «ειδικές ταξιαρχίες», που δεν δίνουν λόγο στο στρατό, αλλά στις κανταφικές επαναστατικές επιτροπές. Μια από αυτές έχει ως ηγέτη της τον «άσωτο» γιο του Λίβυου ηγέτη, Αννίβα. Πρόκειται για αυτόν που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ελβετική αστυνομία, δημιουργώντας επεισόδια σε ξενοδοχεία της Γενεύης.
Οι παραστρατιωτικές  αυτές ομάδες, που αυτοαποκαλούνται «λαϊκές», είναι μέχρι στιγμής αφοσιωμένες στον Καντάφι και στον στενό του κύκλο, που αποκαλούνται στα αραβικά ως Ahl al-Khaimah (άνθρωποι των αντίσκηνων). Αν αυτές οι ομάδες αποσύρουν την αφοσίωσή τους και πάνε με τους διαδηλωτές, η επιβίωση του Καντάφι θα γίνει δύσκολη.
Υπάρχουν επίσης και οι αλλοδαποί μισθοφόροι, μια από τις πιο σκοτεινές παραμέτρους της λιβυκής εξέγερσης.
Όπως λέγεται, το καθεστώς τους χρησιμοποιεί εναντίον  των διαδηλωτών, και πρόκειται για πληρωμένα άτομα, που προέρχονται κυρίως από τον Νίγηρα και το Τσάντ, και που προκαλούν ανείπωτες θηριωδίες εναντίον των αμάχων αντιφρονούντων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβολούν αδιάκριτα εναντίον του πλήθους, κρυμμένοι σε ταράτσες κτιρίων, και εκτελούν τις απάνθρωπες διαταγές που οι Λίβυοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν.
Ο Καντάφι διατηρεί εδώ και καιρό στενές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες, έχοντας στρέψει τη πλάτη του στον αραβικό κόσμο προ πολλού. Σήμερα στη Λιβύη ζουν περί τις 500.000 Αφρικανοί, σε έναν πληθυσμό 6.000.000. Οι μισθοφόροι είναι πολύ λιγότεροι, όμως πιστεύεται πως είναι εξαιρετικά πιστοί στο καθεστώς και τις τελευταίες μέρες ενισχύονται και με περισσότερους που καταφθάνουν με ειδικές πτήσεις.
Τέλος, στη Λιβύη, όπως και στην Υεμένη αλλά και στο Ιράκ, υπάρχουν πάμπολλες φυλές.
Ο ίδιος ο Καντάφι προέρχεται από τη φυλή των Qadhaththa, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιεί ως σωματοφύλακες, αλλά και σε θέσεις κλειδιά του καθεστώτος του. Όπως έκανε παλιότερα ο Ιρακινός Saddam Hussein, ή όπως κάνει σήμερα ο πρόεδρος Saleh της Υεμένης, έτσι και ο συνταγματάρχης Καντάφι βάζει τις φυλές να τρώγονται μεταξύ τους, με σκοπό, όντας διαιρεμένες, να μην αποτελέσουν απειλή για το καθεστώς του.
Απομένει να δούμε αν όλες οι παραπάνω ομάδες θα εκπληρώσουν τη πρόβλεψη του Καντάφι, πως χωρίς αυτόν, η χώρα θα βυθιστεί σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

S.A.-BBChttp://www.antinews.gr/2011/02/26/87784/

ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ

26 Φεβρουαρίου


Γιορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Φωτεινή
  • Γεγονoτα
1815: Ο Ναπολέων με 1.200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι για να ξαναπάρει την εξουσία.
1872: Η κυβέρνηση Βούλγαρη διενεργεί εκλογές, στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία και κερδίζει τη σχετική πλειοψηφία.
1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen.
1969: Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
1983: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.
1991: Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
  • Γεννησεις
1802: Βίκτωρ Ουγκώ, γάλλος συγγραφέας. («Οι Άθλιοι») [θαν. 22/5/1885]
1829: Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's. [θαν. 26/9/1885]
1938: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. [θαν. 14/3/1957]
  • Θανατοι
1883: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός. [γεν. 1817]
1986: Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. [γεν. 1909]
2003: Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. [γεν. 1945]

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου