Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Aποκλειστικά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: Σχέδιο «SUGA» - Έτσι θα έκαναν απόβαση σε τέσσερα νησιά

ImageΣτην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί έρχεται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα ολόκληρο το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο "SUGA", εισβολής σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους και ένα τέταρτο ακόμα νησί, όπως περιήλθε σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών: Ποιες τουρκικές μονάδες θα εμπλέκοντο, ποια μεταφορικά μέσα θα χρησιμοποιούσαν, τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης, τα σημεία και οι ώρες απόβασης, οι πρώτοι στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στα νησιά, οι προβλέψεις για αντιμετώπιση τυχόν ελληνικής αντεπίθεσης, το τέταρτο νησί που θα καταλάμβαναν - το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα - για να διευκολύνουν τον σχέδιο κατάληψης των άλλων τριών κλπ. Πριν μερικούς μήνες οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ΕΥΠ και η Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ έλαβαν γνώση την ύπαρξή του τουρκικού σχεδίου απόβασης στα νησιά Λέρο, Φούρνους, Οινούσσες, του περίφημου σχεδίου SUGA. Αρκετό καιρό πριν την έφοδο στον τουρκικό Ναύσταθμο από τους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν, όπου εντοπίστηκαν και οι δημιουργοί του επιχειρησιακού σχεδίου εισβολής.
Τα ελληνικά επιτελεία είναι εντυπωσιασμένα από το σχέδιο και κυρίως από την έκταση της επιχείρησης, αλλά και από την χρονική συγκυρία που είχαν επιλέξει τα τουρκικά Επιτελεία για την εκτέλεση του ναυτικοιύ σκέλους της «Βαριοπούλας»: Είναι η εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, θεωρούσε ότι η προσέγγιση που είχε επιτύχει με τον Τούτρκο ομόλογότ υο Ισαμήλ Τζεμ, είχε απομακρύνει το κίνδυνο «θερμού επεισοδίου»! Την στιγμή που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε σχεδιάσει όχι «θερμό επεισόδιο», αλλά κανονική εισβολή!


ΤΑ 29 ΚΥΡΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 15ετούς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - Η αρχική χρηματοδότησή τους στην τριετία
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ παρουσιάζει κατ’αποκλειστικότητα το σύνολο του τριετούς εξοπλιστικού προγράμματος που εγκρίθηκε προ εβδομάδων από το ΚΥΣΕΑ, μαζί με την 15ετή συνολική μελέτη χρηματοδότησής του. Αναφέρεται η αρχική χρηματοδότησή, αλλά και η προβλεπόμενη τελική μελέτη αναγκαίων πόρων που έχει καταρτιστεί για το κάθε ένα από αυτά από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. 
Πρακτικά πρόκειται για τον κορμό του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Συνολικά 13,5 δις ευρώ από ένα σύνολο 18 δις. που υπολογίζεται ότι θα δαπανηθεί την επόμενη 15ετία, περιλαμβάνονται σε αυτά τα 29 προγράμματα.
Ταυτοχρόνως παρουσιάζεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το προηγούμενο 15ετές εξοπλστικό πρόγραμμα 2006-2020: Συνολικά 498 προγράμματα αναλυμένα με κάθε λεπτομέρεια, που δίνουν στον αναγνώστη την δυνατότητα να προχωρήσει σε συγκρίσεις για συνολικό προγραμματισμό εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ 1 ΔΙΣ. €!
Υποψήφια συστήματα SHORADS για τον ΕΣ
Mε συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας και αρχική χρηματοδότηση 560 εκατ. ευρώ για την πρώτη τριετία, το πρόγραμμα των πυραυλικών συστημάτων SHORADS, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα SHORADS, OSA-AKΜ (SA-8Β Gecko), είναι το τέταρτο κατά σειρά χρηματοδότησης κύριο πρόγραμμα των Ε.Δ., μετά τις φρεγάτες FREMM, το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος και τα ΤΟΜΑ ΒΜP-3ΗΕL.
Η ύπαρξή του επιβεβαιώνει διαδοχικά δημοσιεύματα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για κατάργηση σε τακτικό επίπεδο του μεσαίου επιπέδου αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με την τάση που επικρατεί σήμερα στο ΝΑΤΟ και σε εξοπλιστικό επίπεδο την επίσης κατάργηση του προγράμματος  αντικατάστασης των συστημάτων MIM 23-B Improved Hawk III.
Στην ανάλυση παρουσιάζονται όλα τα υποψήφια συστήματα της αγοράς στο πρόγραμμα το οποίο έχει αποσπάσει την υψηλότερη άμεση χρηματοδότηση του Στρατού Ξηράς (560 εκατ. ευρώ στην τριετία!), κάτι που δείχνει και τον βαθμό προτεραιότητάς του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ S-70-B6 Aegean Hawk  ΤΗΣ 2ης ΜΕΛ: Το κυνήγι του τουρκικού υποβρυχίου από τα γεράκια του ΠΝ
To επεισόδιο με την αποκάλυψη του τουρκικού υποβρυχίου ανοικτά της Κέας στις 13 Ιανουαρίου, από ελικόπτερα της 2ης Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ), αποτέλεσε μια υπόθεση που –εκτός από το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον– στάθηκε η αφορμή για την υπενθύμιση του κρίσιμου ρόλου που διατηρούν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70-B6 Aegean Hawk  του ΠΝ. Αναλύουμε όλες τις δυνατότητες των ελικοπτέρων και τα συστήματα που προστέθηκαν στον εξοπλισμό τους τα τελευταία χρόνια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 2o ΤΕΕΠ: ΤΑ ΑΗ-64DΗΑ Apache σε δράση
Επισκεφθήκαμε το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων στην Πάχη Μεγάρων, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τη δραστηριότητα της Μονάδας λίγο πριν την κήρυξη της επιχειρησιακής της ετοιμότητας. Διαπιστώσαμε ότι η μονάδα είναι 100% έτοιμη για επιχειρήσεις και μόνο ένα μέρος από αυτές αφορούν την «κλασική» αντιαρματική αποστολή του ελικοπτέρου: Οι περισσότερες αφορούν «ειδικές» αποστολές στρατηγικού χαρακτήρα που εκτελούνται λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, νύχτα και «μέσα στη μύτη» του δυνητικού εχθρού.

ΕΝΑΣ «ΠΥΘΩΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α.: Το Ισραήλ πρότεινε το Python-5 για τα F-16 της ΠΑ
Το κορυφαίο βλήμα αερομαχίας στο δυτικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ισραηλινοί, προτάθηκε στην ελληνική πλευρά για εξοπλισμό των F-16. Τι θα σήμαινε η ένταξή του στο ελληνικό οπλοστάσιο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που το διαφοροποιούν από τα λοιπά όπλα αερομαχίας και πως μπορεί να δώσει την πρωτοβουλία στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, ακόμα με με τους νυν τύπους μαχητικών αεροσκαφών.
Μια ανάλυση άκρως διαφωτιστική για το πως ένα προηγμένο όπλο μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε δύο ίδια μαχητικά, όπως είναι τα ελληνικά και τουρκικά F-16.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ & ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ: Τα αντιαρματικά όπλα βρίσκουν τον «δάσκαλό» τους;
Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση-ανάλυση στον ελληνικό - ειδικό και μη - Τύπο των συστημάτων ενεργού αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης. Η είσοδος σε υπηρεσία των συστημάτων αυτών που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί την ερχόμενη πενταετία δίνει δυνατότητες επιβίωσης σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα που πριν από ελάχιστα χρόνια θεωρούντο απλώς «χωρίς τύχη» σε ένα πεδίο μάχης όπου ελαφρά και βαρέα αντιαρματικά όπλα, κατευθυνόμενα και μη, κυριαρχούσαν.
Το  «βαρύ» μάθημα των Ισραηλινών το 2006 στον Λίβανο, όπου τα αντιαρματικά Kornet της Χεζμπολάχ, αποδεκάτισαν τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava IV, έκανε τους πάντες να στραφούν στην ανάπτυξη των συστημάτων ενεργού αυτοπροστασίας, μια κατηγορία την οποία οι Ρώσοι την είχαν αναπτύξει δέκα χρόνια πριν.  

Η ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: Προκλήσεις για το ΠΝ και τρόποι αντιμετώπισης
Η απόκτηση μεγάλου υποβρύχιου σύγχρονου στόλου και πολλών πυραυλοφόρων σκαφών επιφανείας από το τουρκικό Ναυτικό, αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο τομέα των ναυτικών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την ελληνική πρακτική, κατά την οποία για την επίτευξη ενός σκοπού πρέπει να υπάρχουν οι απολύτως στοιχειώδεις λύσεις, η τουρκική πρακτική προβλέπει συζευκτική προσέγγιση: Υπερκάλυψη όλων των ενδεχομένων, με αποτέλεσμα σημαντική επικάλυψη ικανοτήτων αλλά και ασφάλεια έναντι απροόπτου.
Αυτό οδηγεί σε υψηλή, σαφώς υψηλότερη της ελληνικής, διαθεσιμότητα μέσων, που πρέπει να λάβει υπ’όψιν του το ελληνικό Π.Ν. στο σχεδιασμό του.

ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ; Ο θανάσιμος κίνδυνος να αναλάβουν οι εξτρεμιστές της μειονότητας τον θρησκευτικό έλεγχο της μειονότητας;
Στο προσκήνιο επανήλθε πρόσφατα η εκλογή ή μη των μουφτήδων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με αφορμή την ανανέωση για δέκα ακόμη χρόνια της θητείας ορισμένων εκ των υπαρχόντων μουφτήδων και τη σκέψη του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσει στην αντικατάσταση κάποιων άλλων, είτε γιατί δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό τους ρόλο είτε γιατί – λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους – δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ελλάδα ςυπάρχουν κάποιοι κύκλοι που είναι ... θετικοί απεναντι στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για απ'ευθείας κλογή του Μουφτή από τους ελεγχόμενους εξτρεμιστές της μειονότητας.

ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Οι συνέπειες της αμερικανικής εισβολής
Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποχωρούν, τα αποτελέσματα της εισβολής γίνονται συνεχώς και περισσότερο ορατά. Αλλού θετικά και αλλού αρνητικά, το βέβαιο είναι ότι ποτέ πια η Μέση Ανατολή δεν θα είναι ίδια, ενώ πλέον το επίκεντρο του γεωστρατηγικού παιγνίου έχει μετακομίσει στο γειτονικό Αφγανιστάν.
Η δημιουργία ενός κρατικού κουρδικού μορφώματος στο βόρειο Ιράκ, είναι ένας από τους παράγοντες που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ίδια την σταθερότητα της Τουρκίας.


ΑΡΜΕΝΙΑ: Ο σύμμαχος της πίσω πόρτας
Καθώς η Τουρκία συνάπτει όλο και περισσότερες συμμαχίες με στόχο τον σχηματισμό ενός τόξου που θα περικυκλώνει την Ελλάδα και θα την απομονώνει στα Βαλκάνια, η μοναδική συμμαχική χώρα που αποτελεί αγκάθι για την εξωτερική πολιτική της σημερινής Τουρκίας είναι η Αρμενία.
Το παρόν άρθρο αναλύει την οργάνωση των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν σχηματιστεί με την Ελλάδα και την Ρωσία μετά τη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger