Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕ ΤΟΥ ΦΙΔ OΥΣΤ ΑΡΗ ΧΟΥΛΕΡΑ

NATURA ΕΝΔΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ * ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΙΑ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΠράσινες βολές, 300 μ. άμυνα
Δέκα στρέμματα θα απαιτούνται για τη δόμηση σε περιοχές Natura, με βάση την επαναδιατύπωση της επίμαχης ρύθμισης στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που έκανε η Τίνα Μπιρμπίλη στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Διευκρίνισε ότι από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά παρέκκλιση θα διατηρηθεί μόνον το δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα που ώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν επιφάνεια 4 στρεμμάτων και πλέον δεν επιτρέπονται νέες κατατμήσεις κάτω από τα 10 στρέμματα.
Καταργούνται όλες οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που σήμερα επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα 2 στρεμμάτων, 1.200 ή και 750 μέτρων, όπως σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές.
Διευκρινίζεται επιπλέον ότι στο 30% των περιοχών Natura, όπου ισχύουν ήδη ειδικά διατάγματα, εφαρμόζονται μόνον όσοι όροι είναι αυστηρότεροι από την οριζόντια ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το όριο των 10 στρεμμάτων και η μοναδική παρέκκλιση για τα 4 στρέμματα.
Στις νέες διατάξεις που προστέθηκαν χθες από την υπουργό Περιβάλλοντος προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη 300 μέτρων γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές Natura. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και τους φορείς διαχείρισης σε όσους οικότοπους λειτουργούν, ενώ σε σημαντικές περιπτώσεις θα ενημερώνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μεταβατικό μέτρο που θα ισχύσει για δύο χρόνια, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα θεσπίζουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για κάθε περιοχή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται να οριστεί η αρτιότητα και πάνω από τα 10 στρέμματα.
Με άλλη διάταξη, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση περιοχών τουριστικής ανάπτυξης, οι γνωστές ΠΟΤΑ, μέσα σε ζώνες Natura. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα να εξετάζεται κατά περίπτωση η αδειοδότηση μικρών μονάδων. Ορίζεται επίσης η έκδοση ειδικών διαταγμάτων για τον καθορισμό των χρήσεων και των όρων δόμησης σε παράκτιο τμήμα βιότοπου που αποτελεί τμήμα της ζώνης απόλυτης


Θα σωθεί ο πλανητης από τις Natura της Μπιρμπίλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger