Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μαρόκο: Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις αργότερα σήμερα με κύριο αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.


Χιλιάδες Μαροκινοί αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα Κυριακή για να απαιτήσουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα.
Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κι απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.
Οι λαϊκές εξεγέρσεις, ειδικά στη γειτονική Τυνησία, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο, μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2003 και την ταχεία άνοδο ενός πολιτικού κόμματος του οποίου ηγείται ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στενά συνδεδεμένος με τον μαροκινό μονάρχη.
Την παραμονή των κινητοποιήσεων ένα νεολαιίστικο κίνημα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών με ισλαμιστές και αριστερούς. Όμως ο Σαΐντ Μπιν Τζέμπλι, εκπρόσωπος των διοργανωτών, είπε ότι "χιλιάδες αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις", περιλαμβανομένου του Μαρακές, κυριότερου εγχώριου τουριστικού προορισμού.
Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.
Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την ενθρόνισή του το 1999 ο ρόλος του βασιλιά Μοχάμεντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση του Μαρόκου στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ πιο σθεναρή όσο επί των ημερών του μέλους της αλαουίτικης δυναστείας που κυβερνά το Μαρόκο εδώ και περίπου 350 χρόνια κι ισχυρίζεται ότι κατάγεται απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ. Οι αρχές χαρακτήρισαν τις εκκλήσεις για κινητοποιήσεις υγιή πολιτική δραστηριότητα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με περιορισμένη επιτυχία, την αλγεινή κληρονομιά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτεταμένης φτώχειας και του αναλφαβητισμού που μάστιζαν τη χώρα τα 38 χρόνια διακυβέρνησης από τον πατέρα του βασιλιά Χάσαν.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζούαρ κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από την διαδήλωση, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε "ολίσθημα θα μπορούσε μέσα σε μερικές εβδομάδες να μας κοστίσει όσα επιτύχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια".
Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's και Fitch θεωρούν ότι το Μαρόκο είναι από τις χώρες του Μάγρεμπ που είναι "λιγότερο πιθανό" να πληγούν από το κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που σαρώνει την περιφέρεια.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1935927

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger