Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία

Την παραίτησή του του Χόσνι Μουμπάρακ και τη μεταβίβαση της εξουσίας στον στρατό της Αιγύπτου ανακοίνωσε λίγο μετά τις έξι, ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν.Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ζήτησαν να μεταφέρει ο στρατός την εξουσία σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση.
Αλλάζει σελίδα η Αίγυπτος με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της χώρας, ύστερα από τριάντα χρόνια διακυβέρνησης.
Με ζωντανή εικόνα από το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε την ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο παραιτηθείς πρόεδρος μεταφέρει όλες τις εξουσίες στον στρατό.
Με ζωντανή εικόνα από το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε την ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο παραιτηθείς πρόεδρος μεταφέρει όλες τις εξουσίες στον στρατό. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του και όρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να αναλάβει τις υποθέσεις του κράτους» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος κ. Όμαρ Σουλεϊμάν.
Με το τέλος της ανακοίνωσης τα πλήθη του κόσμου στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ενώ σε όλο την πόλη ακούγονται ζητωκραυγές και κόρνες αυτοκινήτων.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι» σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν βρίσκεται όμως πλέον στο Κάιρο, καθώς εγκατέλειψε το προεδρικό Μέγαρο και την πρωτεύουσα με ελικόπτερο το μεσημέρι και πήγε στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα όπου διατηρεί κατοικία.
Τέλος μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ ήρθε μόλις μία μέρα μετά το διάγγελμα του πρώην πλέον προέδρου, όπου ανέφερε ότι θα διατηρούσε την προεδρία μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιούνταν οι εκλογές. Ωστόσο, το διάγγελμα προκάλεσε μεγαλύτερη οργή στους Αιγύπτιους διαδηλωτές, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ και τους δρόμους σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, αναφορές κάνουν λόγο ότι την Παρασκευή βρίσκονταν 20 εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους. Οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, όπου ο στρατός εμπόδιζε την πρόσβαση του κόσμου σε αυτά. Παράλληλα, χιλιάδες Αιγύπτιοι επιχειρούσαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν όταν περίπου 1.000 Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σήμερα σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη αλ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά και προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους. Στην προσπάθειά τους αυτή αντάλλαξαν πυρά και με τους αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην σκεπή του κτιρίου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.
Οι διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ κράτησαν 18 μέρες και ακολούθησαν την εξέγερση στην Τυνησία και την πτώση του προέδρου της χώρα Μπεν Αλί.
Μεταβατική πολιτική κυβέρνηση ζητούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»
Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρις ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.
www.kathimerini.grAP, AFP και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger