Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Υπουργικό Συμβούλιο - Φορολογικό νομοσχέδιο Φυλάκιση έως 20 χρόνια για φοροδιαφυγή - Αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο και ΦΠΑ Διαβάστε περισσότερα:

Αυστηρές ποινές κατά της φοροδιαφυγής που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20 χρόνια φυλακής προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο ενώ υπήρξε συμφωνία για την αυστηροποίηση των ποινών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ακόμη και του χαρακτηρισμού ως «συνεχούς αυτοφώρου» των αδικημάτων μη καταβολής ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, σοβαρές ενστάσεις υπήρξαν από υπουργούς για τις αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέα.
Μετά από ένσταση του υπουργού Προστασίας Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή εξαιρέθηκε από τις αρμοδιότητες του «εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος» ο συντονισμός της αστυνομίας και του λιμενικού και ανατέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. καστανίδη να συντάξει τη σχετική ρύθμιση.
Σημαντική είναι η ρύθμιση που αποφασίστηκε να είναι κακούργημα το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα διατάσσεται αν προσωρινή κράτηση των συλληφθέντωνποσά που παίρνουν υπάλληλοι της κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας για τη δίωξη όσων χρωστούν στο δημόσιο μεγάλα ποσά, αδίκημα το οποίο χαρακτηρίζεται «κακούργημα».   Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και τη θεσμοθέτηση τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Τα 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
1. Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα:
_ της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, αν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό,
_ της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και _ της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών

2. Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

3. Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.

4. Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.

5. Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής προβλέπεται ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
6. προβλέπεται το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του άρθρου 235 Π.Κ., ως κακούργημα, αν η αξία των ωφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, ανεξαρτήτως δε ποσού προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων μπορεί να διατάσσεται προσωρινή κράτηση για την οποία αρκεί και η αιτιολογημένη κρίση ότι αν αφεθούν ελεύθεροι, όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα αδικήματα.
7. Κάρτα αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.

8. Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Τελωνείων κλπ.). 

9. Αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Τα κριτήρια και η επιλογή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μεγάλης έκτασης ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των ελεγκτών.
* Οι υποψήφιοι υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες).
* Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
* Κατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

10. Σύσταση «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» στο υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν την εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λπ.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=385175&dt=17/02/2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ

Powered By Blogger