Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο Ο στρατός πυροβολεί διαδηλωτές σε Κάιρο και Σουέζ Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες .

Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί από τις σημερινές διαδηλώσεις στο Κάιρο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 13 από την Τρίτη που ξέσπασαν οι ταραχές. Δεν έχει γίνει γνωστό κανένα στοιχείο για το ποιοι είναι αυτοί ή πώς έχασαν τη ζωή τους.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι διαδηλωτές έχουν εισβάλει στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης στο Κάιρο, η οποία όμως συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Αιγύπτου δέχθηκαν εντολές από την κυβέρνηση να κλείσουν τις υπηρεσίες τους σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Μονάδες τεθωρακισμένων του αιγυπτιακού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Κάιρο και το Σουέζ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα ξένα κανάλια και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.

Πυροβολισμοί ακούγονται στους δρόμους γύρω από το κτήριο της Βουλής στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι στρατιώτες απέτρεψαν με τη χρήση όπλων δεκάδες πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να ανέβουν πάνω σε τανκς στο Σουέζ.

«Να έρθει ο στρατός να μας σώσει από τους αστυνομικούς!» φώναζαν από το μεσημέρι πολλοί διαδηλωτές, επικαλούμενοι το ανάλογο φαινόμενο της Τυνησίας. Οταν εμφανίστηκαν τα τανκς πολλοί θελησαν να τα αντιμετωπίσουν σαν «λυτρωτές». Η κατάσταση παραμένει ρευστή και καθώς έχει πέσει το σκοτάδι διακρίνονται φωτιές σε αρκετά σημεία του Καίρου, ενώ "σκοτάδι" επικρατεί και στην πληροφόρηση αφού το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ έχει διακόψει τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, ώστε να δυσκολευει η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών.
Η δημόσια τηλεόραση ανακοίνωσε ότι αργότερα απόψε ο πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επέκτεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις πόλεις της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Νωρίτερα η τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι η απαγόρευση ίσχυε μόνο για το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Εξάλλου, πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το κανάλι Αλ Αραμπίγια ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα κτίρια που στεγάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών στο Κάιρο.

Στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στεγάζεται επίσης η κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία διέψευσε την πληροφορία αυτή.


Ο μέχρι στιγμής απολογισμός
Τους 870 φθάνουν μέχρι στιγμής οι τραυματίες στην Αίγυπτο από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές δεκάδες άτομα νοσηλεύονται φέροντας σοβαρά τραύματα από σφαίρες. Πολλοί αστυνομικοί έχουν επίσης τραυματιστεί, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει γίνει γνωστός. Την ίδια στιγμή η αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από το Κάιρο για 12 ώρες, ακολουθώντας την κυβερνητική απόφαση να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα.
Ξένοι ηγέτες απευθύνουν έκκληση προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των πολιτών και να σεβαστεί την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρώτα στη Τυνησία και τώρα στην Αίγυπτο και την Υεμένη.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία» είπε. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι σημαντική «αλλά όχι σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης». Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις Αρχές της Αιγύπτου να σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτών και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του διαδικτύου που διεκόπη εν μέσω των ταραχών.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών από την αιγυπτιακή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει τη βία. Καλούμε επίσης τις αιγυπτιακές Αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες» είπε η κυρία Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger