Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πίστευε ότι οι αμερικανικές πιέσεις οδήγησαν σε "κολοσσιαία" λάθη

Οι πιέσεις που ασκούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, συνάντησαν αντίσταση από τον επί 30 χρόνια ηγέτη της χώρας, εν μέρει επειδή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πιστεύει ότι οι παλαιότερες πιέσεις της Ουάσινγκτον για αλλαγές προκάλεσαν χάος στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζεται σε αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι ο Ομπάμα προσπάθησε να αναθερμάνει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καΐρου αποφεύγοντας την τακτική των δημόσιων επικρίσεων που ακολουθούσε ο προκάτοχός του, Τζορτζ Ο. Μπους. Ωστόσο, ο Μουμπάρακ αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό τις πιέσεις αυτές καθώς θεωρεί ότι η αμερικανική πολιτική περί μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε λάθη κολοσσιαίων διαστάσεων, όπως στην ανατροπή του Σάχη στο Ιράν και την επικράτηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον ακούσαμε να οικτίρει τα αποτελέσματα των παλαιότερων αμερικανικών προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στον ισλαμικό κόσμο" αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πριν από την επίσκεψη του Μουμπάρακ στην Ουάσινγκτον, τον Μάιο του 2009. "Ανατρέχει μέχρι το Σάχη του Ιράν: οι ΗΠΑ τον ενθάρρυναν να δεχτεί μεταρρυθμίσεις και είδε τη χώρα του να πέφτει στα χέρια θρησκευτικών εξτρεμιστών. Όπου βλέπει (ο Μουμπάρακ) τέτοιες αμερικανικές προσπάθειες, δείχνει το χάος και την έλλειψη σταθερότητας που ακολούθησαν", προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ είχαν χαλάσει υπό την προεδρία του Μπους, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θεωρούσε την εισβολή στο Ιράκ λάθος που τελικά έδωσε ώθηση στο Ιράν. "Ο Μουμπάρακ θεωρούσε τον πρόεδρο Μπους (...) αφελή, ελεγχόμενο από τους υφισταμένους του και πλήρως απροετοίμαστο να χειριστεί τη μετά Σαντάμ εποχή και ιδίως την άνοδο του Ιράν", σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα

Ο Μουμπάρακ φέρεται να πίστευε ότι το Ιράκ χρειαζόταν ως ηγέτη έναν ισχυρό αλλά δίκαιο στρατιωτικό. "Αυτό πιστεύουμε ότι περιγράφει την ιδέα που έχει ο Μουμπάρακ για τον εαυτό του", συνεχίζει το τηλεγράφημα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βελτιώθηκαν μετά την εκλογή του Ομπάμα στην προεδρία και ιδίως μετά την ομιλία που εκφώνησε προς τον ισλαμικό κόσμο από το Κάιρο, το 2009. Ωστόσο, σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβεία με παραλήπτη τον διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ ενόψει της επίσκεψής του στην Αίγυπτο το 2010 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση της δημοκρατίας "παραπονούμενη ότι οι προσπάθειες ανοίγματος θα καταλήξουν στην ενδυνάμωση των Αδελφών Μουσουλμάνων που σήμερα ελέγχουν 86 έδρες (ως ανεξάρτητοι) στο κοινοβούλιο".

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση της Αιγύπτου αλλά τα μέλη της κατεβαίνουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι λόγω των νόμων που απαγορεύουν τη λειτουργία θρησκευτικών κομμάτων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger