Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Βαρόμετρο Τουρισμού Μειωμένα τα έσοδα, σταθερές οι πληρότητες το 2011

Απαισιόδοξος για το 2011 είναι στο σύνολό του o ξενοδοχειακός κλάδος με τους περισσότερους επιχειρηματίες να αναμένουν υποχώρηση παρά αύξηση τιμών, έχοντας σε μικρότερο βαθμό την ίδια προσδοκία για τις πληρότητες.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το «Βαρόμετρο Τουρισμού» 2011 της GBR Consulting, με τις εκτιμήσεις για την αγορά στο σύνολό της να είναι δυσμενέστερες από ό,τι για το ξενοδοχείο του καθενός. Λιγότερο απαισιόδοξα είναι τα ξενοδοχεία resort, τα οποία αναμένουν σταθεροποίηση πληροτήτων, ενώ μείωση προσδοκούν τα ξενοδοχεία πόλεων.

Ωστόσο η μέση τιμή δωματίου αναμένεται να περιοριστεί και στους δύο τύπους ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι της Κρήτης είναι οι μόνοι που περιμένουν βελτίωση τόσο στην πληρότητα όσο και στη μέση τιμή δωματίου για τα ξενοδοχεία τους και την αγορά γενικά.

Την ίδια ώρα τρεις στους τέσσερις ξενοδόχους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη μείωση του ΦΠΑ συνολικά ή μερικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ ένας στους δέκα δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Η έρευνα για το «Βαρόμετρο Τουρισμού» διεξήχθη μεταξύ 13 και 19 Ιανουαρίου 2011 σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα συμπεράσματα, στα ξενοδοχεία πόλεων, πολύ μικρό ποσοστό αναμένει αύξηση πληρότητας ή μέσης τιμής δωματίου, ιδιαίτερα άνω του 5%, ενώ η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει στασιμότητα ή πτώση.

Στην Αθήνα οι επιχειρηματίες δεν περιμένουν τουριστική ανάκαμψη για το 2011, αντίθετα περαιτέρω επιδείνωση όλων των δεικτών, αφού σε μια αγορά που έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 20% τα τελευταία δύο χρόνια, κανείς δεν προσδοκά αύξηση άνω του 5% σε πληρότητες ή τιμές, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό ποσοστό για την πληρότητα του ξενοδοχείου τους.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία Θεσσαλονίκης, έπειτα από ένα πολύ δύσκολο 2010, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ανακάμψουν οι ίδιοι αλλά όχι η αγορά γενικά, σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, ενώ θα συνεχισθεί η πτώση τιμών. Εμφανής είναι η αισιοδοξία και στα ξενοδοχεία Κρήτης, καθώς οι επιχειρηματίες μετά από δύο άσχημες χρονιές αναμένουν σημαντική βελτίωση σε όλα τα μεγέθη, ιδιαίτερα σε πληρότητα.

Στα ξενοδοχεία resort γενικότερα, η εκτίμηση για το 2011 εμφανίζεται πιο ισορροπημένη σε ό, τι αφορά την πληρότητα, ενώ παραμένει απαισιόδοξη στο θέμα τιμών.

Στην κατηγορία πέντε αστέρων θετική είναι η εκτίμηση για την πληρότητα, αν και διαφοροποιείται για την αγορά γενικά, όπου η αισιοδοξία για αύξηση πληροτήτων είναι μικρότερη, ενώ αναμένεται πτώση τιμών έναντι σταθερότητας/μικρής αύξησης για το ξενοδοχείο του καθενός.

Στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τα στοιχεία καταγράφουν λιγότερη αισιοδοξία από εκείνα των πέντε, προσδοκώντας σταθερότητα στην πληρότητα και μείωση των τιμών. Στην κατηγορία τριών αστέρων κανείς δεν αναμένει αύξηση άνω του 5% στις τιμές, ενώ ποσοστό 25%-30% αναμένει πτώση μεγαλύτερη του 5% τόσο στις πληρότητες όσο και στις τιμές.

Οριακά καλύτερη είναι η εικόνα στα ξενοδοχεία δύο αστέρων σε ό,τι αφορά τις πληρότητες. Ωστόσο τα ξενοδοχεία αυτά είναι απαισιόδοξα με ένα ποσοστό 39% να αναμένει πτώση άνω του 5% στις τιμές τους, έναντι 32% για την αγορά γενικά, ενώ 10% αναμένει αύξηση τιμών της τάξης του 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger